top of page

Pozisyon boyutlandırmanının neden önemli olduğunu anlama

 

Evet, size şimdi bir örnek verelim ve böylece pozisyon boyutlandırmanın neden önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Hesap bakiyesinin 1000$ olduğunu ve her ticaret için 500$ riskle ticaret yaptığımızı farzederek ve arka arkaya 2 ticaret kaybedersek, hesabımız gider. Budur. İki hata yaparsınız ve tüm hesap gider. Kaybetmek ticaretin bir parçasıdır, size %100 doğruluk verecek mükemmel bir sistem yoktur ve bu nedenle de kendimize bir hata payı bırakmalıyız. Eğer daha küçük pozisyon boyutu ve her ticaret için %20 risk kullanırsak, beş kere ticaret kaybedersek hesabı yerle bir etmiş oluruz. Herbir ticarette riske edilen miktar azaldıkça, hesabı boşaltmak için gereken belirti artar. Tabi ki eğer küçük bir pozisyon boyutu kullanırsak kazandıran bir ticaretin bize getirisi çok yüksek olmayacaktır, ama risk ve kazanç arasındaki dengeyi bulmak çok önemli birşeydir. Bir tacir kendini rahat hissettiği alanı bir ticarette bulunan riski düşünerek bulmalıdır. Bazıları diğerlerinden daha agresiftir ve daha büyük pozisyon ticareti yapmayı sever, ama yine de doğru para yönetme sınırlarında kalır.

 

Pozisyon boyutlaması ve piyasaya maruz kalmayı hesaplama
 

Şimdi size detayları ile birlikte pozisyon boyutlarınızı bir pozisyona girmeden önce nasıl hesaplayacağınızı anlatacağız. Diyelim ki EUR/USD ticaretini yapıyoruz ve kullandığımız strateji bir sonraki ticaret için 100 piplik zarar durdur talep ediyor ve riskimizin (piyasasa maruz kalmamızın) hesabımızın %5’indan fazla olmamasını istiyoruz.

 

Bu örnekte 1000$’lık hesap kullanacağız ve %5’i de 50$ olarak hesaplayabiliriz:

 

1,000$*5% (riske etmek isteyeceğimiz yüzde) =50$ (bu ticarette riske edilecek miktar)

 

Tamam, bir sonraki adım olarak riske etmek isteyeceğimiz miktarı pip olarak zararı durdura böleceğiz:

 

50$/100pip (zararı durdur) = 0.5$/pip (eğer fiyat 1 pip bize karşı hareket ederse, 0.5$ kaybedeceğiz)

 

Bu demektir ki ticarete 0.05 standart lot pozisyon boyutu kullanarak girebiliriz (1 standart lot = 100.000 birim) veya 0.5 mini lot (1 mini lot=10.000 birim)

 

İyi haber bu hesaplamayı her defasında yapmak zorunda olmayışınızdır çünkü bunu sizin için yapacak ücretsiz online araçlar vardır. Tek yapmanız gereken hesap bakiyenizi, zarar durdur miktarı (pip olarak), riske etmek istediğiniz hesap yüzdeniz ve ticaretini yapmak istediğiniz döviz çiftini girmektir. Sonra, küçük hesap makinası size lotların, mini lotların ve mikro lotların tam miktarını verecektir. Pozisyon boyutu hesaplamaları bir tacirin geliştirmesi gereken en önemli beceridir, çünkü hangi pozisyon boyutu ile ticaret yaptığınızı bilmek her zaman riskinizi bilmek demektir.

 

‘Efsanevi’ %2 kuralnın açıklaması
 

Pozisyon boyutu çok önemlidir çünkü dersin başında da gösterildiği gibi eğer ticaretteki riske dikkat etmezseniz bir veya iki kaybedilen ticareti tüm hesbaınız ile ödeyebilirsiniz. Ticarette başarılı olmanıza yarayacak bir diğer çok önemli faktör ise disiplindir. Hiçbir zaman en başında riske etmek istediğiniz miktardan fazlasını riske etmeyin. Tabi ki, tek bir ticarette riske edeceğiniz miktar size bağlıdır; bazı tacirler para yönetimi kurallarına hiç aldırmazlar, ama biz size bunu önermiyoruz. En azından biraz daha tecrübe kazanana kadar klasik para yönetimi kurallarına uyun. Genel olarak kabul edilmiş kural tek bir ticarette hesabınızın %2-%5’inden fazla riske etmemenizdir. Aslında, biz ticaretin ilk ayında herşey yolunda iken ve kendinizi stratejinizle rahat hale gelene kadar %1 öneriyoruz.

 

Ticaret dünyasındaki fikirler karışıktır, bazı tacirler her bir ticaretinizde hesabınızın sadece %2 ‘sini riske ederseniz hiçbir zaman yeterince para kazanamazsınız, ve sonuç olarak piyasada kâr etmek için varız. Evet, buna tam oalrak katılmıyoruz ve size hesabınızın %2’sini riske ederek yine de para kazanabileceğinizi göstereceğiz. Diyelim ki 10000$’lık bir hesapla ticaret yapıyoruz ve 25 piplik zarar durdur ile her ticarette %2 riske ediyoruz; bu 10000$’lık hesapta 200$ risk demektir.

 

10,000$*% 2= 200$

 

200$/25pip (zarar durdur) = 8 (8 mini lot veya 0.8 standart lot)

 

Eğer devamlı kazanırsak, hesap bakiyemiz büyüyecek ve %2 200$’dan daha fazla olacaktır, hesap 15000$ ıse, %2’si 300$ olur ve daha büyük pozisyonların ticaretini yapabiliriz:

 

15,000$*%2 = 300$

 

300$/25pip (zarar durdur) = 12 (12 mini lot veya 1.2 standart lot)

 

Şimdi daha büyük pozisyonların ticaretini yapabiliriz ve potansiyelimiz büyür, ama aynı miktarı riske ederiz: %2. Bu tip risk yönetimi kullanımında, tüm kazançlarınızı birleştirmeniz gerek böylece %2’niz hesapla birlikte büyür. Eğer paranızı çekebilse ve hesap bakiyenizi her zaman tutabilseydiniz, %2, 200$ olacaktı ve büyük para kazanmak daha zor olacaktı.

 

Deneyimli bir tacir oldukça, eğer bunu aç gözlülük veya bir gecede zengin olma hayalleriyle değil de  iyi bir nedenle yapıyorsanız riske edilen yüzdeyi artırmak normaldir. Hesabınıza dikkat edin ve o da size dikkat edecektir.

 

Risk Uyarısı

 

Kaldıraçlı alım satım işlemleri çok risklidir. Kaldıraç etkisi nedeniyle, düşük teminatla işlem yapmanın piyasada lehe çalışabileceği gibi aleyhe de çalışabileceği ve bu anlamda kaldıraç etkisinin tarafınıza yüksek kazançlar sağlayabileceği gibi yüksek zararlara da yol açabileceği ihtimali daima göz önünde bulundurulmalıdır. Ters fiyat hareketleri sonucunda yetkili kuruluşa yatırdığınız paranın tümünü kaybedebilirsiniz. Yüksek getiri vaatlerine itibar etmeyiniz. Kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin olarak yetkili kuruluş personelince yapılacak teknik ve temel analizin kişiden kişiye farklılık arz edebileceği bu analizlerde yapılan öngörülerin gerçekleşmeme olasılığının bulunduğu dikkate alınmalıdır.

Lütfen olabilecek bütün riskleri anladığınızdan emin olun ve gerekiyorsa bağımsız danışmanlardan profesyonel tavsiye ve yardım alın.Sayfada verilen tüm bilgiler genel niteliktedir ve müşterilerin alım satım kararını destekleyebilecek düzeyde bilgi bulunmayabilir. Bu sitede bulunan tüm hesaplayıcılar ve sayısal veriler yanlız gösterge niteliğindedir. Rakamlarla ilgili en doğru veriye platformunuz vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

 

© 2023 The Journalist. All rights reserved.

bottom of page